Jak odróżnić oszustwo telefoniczne od prawdziwej sprawy?

Tu można gaworzyć na wszelkie tematy niezwiązane z Neverwinter. Np. o Waterdeep? ;)

Jak odróżnić oszustwo telefoniczne od prawdziwej sprawy?

Postautor: Kister » 31 mar 2025, 12:36

Zadzwonił do mnie ktoś, kto podawał się za pracownika firmy kurierskiej i prosił o potwierdzenie danych. Brzmiało dziwnie, ale rozmowa była dość wiarygodna. Zastanawiam się teraz, czy nie zostałem wkręcony. Można to jakoś sprawdzić?

Awatar użytkownika
Kister
Weteran Wielu Przygód
Weteran Wielu Przygód

Reputacja:
Na granicy prawa (Potencjalny Nasher)
Gildia: Brak

Re: Jak odróżnić oszustwo telefoniczne od prawdziwej sprawy?

Postautor: don » 31 mar 2025, 14:22

Z tym trzeba bardzo uważać, bo teraz sporo oszustów próbuje się podszywać pod różne firmy. Też miałem sytuację, że niby dzwonił kurier, ale pytał o rzeczy, których normalnie się nie podaje. Sprawdziłem ten numer na http://whoiscalling.io/pl i wyszło, że już kilka osób zgłaszało podobną sytuację z tym numerem. To mnie uchroniło przed dalszym kontaktem. Moim zdaniem warto zawsze najpierw zweryfikować numer, zwłaszcza jeśli rozmowa brzmi choć trochę podejrzanie. Ludzie często dzielą się ostrzeżeniami, więc można szybko zorientować się, czy to coś niebezpiecznego. Dla mnie to teraz taki pierwszy filtr, zanim podejmę jakąkolwiek decyzję.

Awatar użytkownika
don
Weteran Wielu Przygód
Weteran Wielu Przygód

Reputacja:
Na granicy prawa (Potencjalny Nasher)
Gildia: Brak

Wróć do Tawerna Offtopic