Fotografia jaki aparat i wyposażenie studia

Tu można gaworzyć na wszelkie tematy niezwiązane z Neverwinter. Np. o Waterdeep? ;)

Fotografia jaki aparat i wyposażenie studia

Postautor: Kister » 16 lip 2024, 13:51

Hej, chciałbym zasięgnąć Waszej, niewątpliwie bardziej doświadczonych fotografów ode mnie jaki wybrać aparat.. Jestem osobą raczej początkującą..
Planuje pójść w kierunku fotografii miejskiej/ulicznej ale też nie chcę się zamykać na fotografię produktową (wiem, że to już kwestia doboru obiektywów) ale czy lepiej iść w matryce APS-C czy w pełną klatkę?
Wybieram obecnie pomiędzy sony a7 II / sony a6400 i rozważam takie oferty (oczywiście sprzęt używany)
-a7II - bez gwarancji, 24 tyś naklikane i bez obiektywu 3000 zł
-a6400 - na gwarancji do połowy 2023, około 800 zdjęć zrobione i z obiektywem co prawda kitowym ale zawsze coś już jest (f. 3.5 - 5.6 16-60 mm). Cena tutaj nieco większa 4500 zł
Czy może lepiej się rozejrzeć za sony a6500 już ze stabilizacją obrazu w korpusie?

Awatar użytkownika
Kister
Strateg Pola Bitwy
Strateg Pola Bitwy

Reputacja:
Na granicy prawa (Potencjalny Nasher)
Gildia: Brak

Re: Fotografia jaki aparat i wyposażenie studia

Postautor: don » 17 lip 2024, 9:44

Jeśli masz takie wątpliwości, to cokolwiek wybierzesz, będzie spoko. Może kup używaną lustrzankę i dobrym zoomem, naucz się kadrować, panować nad ekspozycją i głębia ostrości, wybierz ulubione ogniskowe i dopiero inwestuj?

W przypadku fotografii produktowej warto jest równięż zainwestować w dobrej klasy platformę obrotową https://fotostudio360.com/platformy-obrotowe/#platformy Jak tutaj.

Awatar użytkownika
don
Strateg Pola Bitwy
Strateg Pola Bitwy

Reputacja:
Na granicy prawa (Potencjalny Nasher)
Gildia: Brak

Wróć do Tawerna Offtopic