Czy grozi mi coś za obronę własną?

Tu można gaworzyć na wszelkie tematy niezwiązane z Neverwinter. Np. o Waterdeep? ;)

Czy grozi mi coś za obronę własną?

Postautor: don » 12 mar 2025, 14:00

Sytuacja była taka, że ktoś mnie zaatakował na ulicy, a ja się obroniłem. Facet wylądował w szpitalu, a teraz straszy mnie policją i sprawą w sądzie. Nie zaczynałem, tylko się broniłem, ale wiadomo, jak to bywa – różnie mogą to interpretować. Ktoś wie, jakie są realne konsekwencje? Mogę mieć przez to jakieś problemy?

Awatar użytkownika
don
Zaprawiony w Bojach
Zaprawiony w Bojach

Reputacja:
Na granicy prawa (Potencjalny Nasher)
Gildia: Brak

Re: Czy grozi mi coś za obronę własną?

Postautor: Kister » 12 mar 2025, 15:16

Obrona konieczna to temat, który często się przewija i niestety bywa różnie traktowany, bo zależy od konkretnej sytuacji. W teorii, jeśli działałeś w granicach obrony koniecznej, to nie powinieneś ponosić odpowiedzialności karnej. Problem pojawia się wtedy, gdy sąd uzna, że przekroczyłeś te granice, czyli np. zadałeś więcej ciosów, niż było konieczne do odparcia ataku. To wtedy może być zakwalifikowane jako przekroczenie obrony koniecznej, a nawet uszkodzenie ciała. Najlepiej w takiej sytuacji skonsultować się z kimś, kto zna się na prawie karnym, bo każda sprawa jest inna. Na stronie https://lexliber.pl/prawo-karne masz sporo informacji o tym, jak wygląda obrona konieczna w polskim prawie. Warto poczytać, żeby wiedzieć, czego się spodziewać, bo różne niuanse mogą mieć znaczenie.

Awatar użytkownika
Kister
Zaprawiony w Bojach
Zaprawiony w Bojach

Reputacja:
Na granicy prawa (Potencjalny Nasher)
Gildia: Brak

Wróć do Tawerna Offtopic