klimatyzacja w domu pod Lublinem

Chętnie rozpatrzymy wszelkie komentarze, prośby i sugestie płynące od Was, naszych mieszkańców. Piszcie śmiało.

klimatyzacja w domu pod Lublinem

Postautor: Kister » wczoraj, 12:38

Zastanawiam się nad klimatyzacją kanałową w domu pod Lublinem, ale mam już system automatyki (smart home). Czy da się to sensownie połączyć, żeby mieć sterowanie osobno dla każdego pokoju?

Awatar użytkownika
Kister
Strateg Pola Bitwy
Strateg Pola Bitwy

Reputacja:
Na granicy prawa (Potencjalny Nasher)
Gildia: Brak

Re: klimatyzacja w domu pod Lublinem

Postautor: don » wczoraj, 15:25

Bez jakiejś automatyki w domu bym nie podchodził. Mając automatykę, robisz kanałówkę i sterowanie z automatyki na zasadzie włącz/wyłącz – to wystarczy (choć pewnie trzeba sterownik trochę oszukać). Na wyjściu z kanałówki dajesz na każdym kanale przepustnice z elektrozaworami sterowanymi z automatyki, żeby otwierały i zamykały poszczególne kanały. Warto dodać awaryjny wyrzut – taki, który otworzy się przy dużym ciśnieniu (np. na sprężynie), żeby klima miała gdzie dmuchać, gdyby automatyka przypadkiem zamknęła wszystko
Ja u siebie też tak planuję – automatyka Loxone, każdy pokój z indywidualnym sterowaniem. Czy będę z tego korzystał? Nie wiem, ale chcę mieć możliwość. Rekuperacja krąży za wolno, żeby realnie chłodzić, więc tych instalacji bym nie mieszał.
Jeśli będziesz szukał firmy od klimatyzacji w Lublinie, możesz informacyjnie zerknąć tutaj: https://klimatyzator.net.pl/

Awatar użytkownika
don
Strateg Pola Bitwy
Strateg Pola Bitwy

Reputacja:
Na granicy prawa (Potencjalny Nasher)
Gildia: Brak

Wróć do Interakcja