Oj temat przerabiałem ostro z pół roku temu xD
Basically ASUS TUF Gaming A14 w moim przypadku był tak tragicznym modelem, że zniechęcił mnie totalnie do reszty tufów - oby tylko mnie, bo na papierze brzmi bardzo dobrze i mimo wszystko sporo osób poleca, może A15 już jest poprawiony, niemniej u mnie wpierw był problem z chłodzeniem (odrzutowiec w pokoju ASMR nawet podczas używania przeglądarki), potem problemy z matrycą (czarny pasek co jakiś czas, tylko na początku użytkowania), a na koniec po prostu sobie zdechł i już nigdy się nie włączył, wszystko w ciągu pół roku, 2 lata po zakupie xD Straciłem na serwisach prawie kafla, żeby przedłużyć mu życie o parę miesięcy.
Kminiłem potem z miesiąc jaki kupić w takim razie inny laptop do 5k, wybór był między kolejnym Asusem, Acer Nitro 5, Lenovo LOQ jakiś i Gigabyte Aorus 7 9KF. Recenzje czytałem to tutaj, to na redditach zagranicznych głównie, dałem szansę Gigabytowi i oboże, jaki to jest dobry laptop.
Jest duży (17,3 cala), co nie każdemu pasuje, ale w kwocie do 5k dostajesz RTX 4060, ekran 360hz (w większości tytułów overkill, ale fajnie jest postrzelać czy stawiać klocki w minecrafcie w 360fps), rozszerzyłem do 32GB RAM, chłodzenie u mnie działa idealnie, tj. nie odlatuje przy słabych tytułach, ale jak odpalisz coś mocniejszego to schłodzi kosztem większego hałasu (podkładka chłodząca mocno pomogła).
Żeby nie było kolorowo, minusy:
- głośniki na 100% w nim, to jak w innych laptopach z 80%
- dziwnie umiejscowiony wtyk ładowania (z prawej strony, na środku, więc zazwyczaj akurat obok myszki)
- RAM DDR4 a nie DDR5
W sumie z tą kwotą podejrzewam, że teraz jak jest black month, to dostaniesz go spokojnie poniżej 4,5k, zależy od konfiguracji. Ja wziąłem wersję 32GB RAM i dodatkowy dysk 1TB ssd za 5k jakoś, ale to prawie pół roku temu
Ogólnie sprawdź sobie kupony w Media expert bo mieli ostatnio dobre zniżki na laptopy
https://kodyrabatowe.naszemiasto.pl/kod ... ediaexpert